home | zebravinken-forum | links | contact

Zebravinken in de winter
 Nieuw bericht  |  Naar begin  |  Ga naar vraag  |  Zoeken  |  Log in   Volgende vraag  |  Vorige vraag 
 nestjes of geen nestjes?
Auteur: Piet Snot 
Datum:   19-11-2011 22:48

Hey,

Een vraagje:
Kan men zebravinken beter nesten laten hebben, ook in de winter, met als nadeel dat ze dan ook gaan leggen (zelfs met het weghalen van de eieren, verzwakken ze toch? of niet?) - met als voordeel dat ze lekker warm kunnen overnachten.

Of beter toch geen nesten, waardoor ze maar samen dicht naast elkaar op eenzelfde stok gaan slapen voor de warmte?

PS: ze zitten hier (16 zebra's) in een niet verwarmde voliere met nachthok. Ik geef ze geen nestgelegenheid, maar ik stel me nu toch de vraag, daar die nestjes ze toch warm zouden kunnen houden. Al gaan ze dan waarschijnlijk effectief leggen en dat is nu toch niet het beste...

Mvg,

Tom

Reageer op dit bericht
 
 Re: nestjes of geen nestjes?
Auteur: Janno 
Datum:   20-11-2011 09:59

hoi Tom,

wanneer ze beschikking hebben tot een verwarmd nachthok, welke vorstvrij is dan heb je geen nesten nodig. ook verwarm je NIET dan zijn nesten in de winter niet nodig, WEL absoluut wind/tocht vrij en water dicht
idd ze "verzwakken" ook wanneer ze alleen eieren leggen, ook al kost dat minder energie dan ook het uitbroeden en opvoeden.
als je de vogels een rust periode kan aanbieden, verwarmd of niet dan zou ik dat zeker aanraden. de kans op geslaagde broedsels in het voorjaar is ook een stuk groter.
bij mij zitten ze niet verwarmd, en dat gaat goed. zonder nestkasten. (al jaren)

groet janno

Reageer op dit bericht
 
 Re: nestjes of geen nestjes?
Auteur: Piet Snot 
Datum:   21-11-2011 18:26

Dank u Janno.

Het blijft dus gewoon bij het oude. De nestgelegenheid had ik al afgesloten eind september Sindsdien is ook alle nestmateriaal weg. Ik voorzie de heropening van de nesten pas rond april... of misschien maart (als dat niet te vroeg is - het vriest dan soms nog).
Tocht en regenvrij is het hok zeker. Er is wel een opening aan beide zijden (zonder tocht) om te verluchten, maar ik merk toch dat er vocht hangt aan de golfplaten (dak) als het koud is geweest 'snachts.
Door de warme zomer had ik een rieten mat bovenop het golfplaten gelegd om de grote hitte door de zon te breken. Misschien isoleert dat toch ook een beetje, maar het houdt ook het licht buiten in de winter. In de winter zit de zon er nagenoeg niet rechtstreeks op...

mvg

Reageer op dit bericht
 
 Re: nestjes of geen nestjes?
Auteur: Janno 
Datum:   21-11-2011 19:21

vocht aan de golfplaat komt door de mist, ook in België hangt er mist heb ik begrepen :)
de luchtvochtigheid is bijna 100% momenteel, dus dat is niet gek
een rietenmat zal de vocht niet minder doen worden. licht is belangrijker.
die paar druppels kan geen kwaad, wees wel alert op schimmel vorming.
luchtgaten is belangrijk.
maart kan je best beginnen met de nesten te prepareren, een maand later heb je toch pas jongen, dus dat moet wel lukken.

PS: warme zomer?? woon je toch stiekem een stuk zuidelijker :)
groet janno

Reageer op dit bericht
 
 Re: nestjes of geen nestjes?
Auteur: Piet Snot 
Datum:   21-11-2011 21:54

stiekem? stiekem? We hadden een hele mooie aanloop naar de zomer die de rieten matten nodig maakte. Maar wat is nodig. Ik wou gewoon vermijden dat het een sauna werd, met een te groot temperatuursverschil naar de buitenlucht toe.
Voor het hok is er verluchting genoeg. Dit WE liet ik de deur openstaan om extra te verluchten en zo ook die druppels aan de binnenkant te laten opdrogen.
De matten liggen langs de bovenkant, dus geen probleem voor eventuele schimmel. Maar ik ga ze toch verwijderen. Zo zullen ze iets vroeger en iets later al/nog licht hebben.

Het hielp ook wel een beetje tegen de katten. Als de hond een aantal dagen van huis is, staan de katten aan te schuiven om de vogeltjes van heeeeel dichtbij te bewonderen. Die katten zijn echte vogelLIEFHEBBERS ;-)

Reageer op dit bericht
 
 Re: nestjes of geen nestjes?
Auteur: Janno 
Datum:   22-11-2011 07:51

haha, idd we hadden een prachtige lente met hoge temperaturen, was ik al weer vergeten :)
de vogels kunnen best wel behoorlijke temperaturen hebben, maar een sauna, nee dat is niet goed, zo'n mat is dan een heel goede oplossing.
in mijn schuur kan de temp oplopen tot 38 graden dat vinden ze idd niet fijn maar overleven doen ze het wel.
in de volière wordt het ook warm maar daar gaat altijd wel een briesje doorheen.

:)

Reageer op dit bericht
 
 Re: nestjes of geen nestjes?
Auteur: Piet Snot 
Datum:   24-11-2011 19:03

Ik geef ze ook dikke stokken om op te zitten in het nachthok. Ze hebben wel geen vleestenen zoals sommige parkieten, maar dat beetje extra warmte als ze zich neerszetten op een stok en dat de tenen dan ook nog onder de pluimen zitten (en niet rond het stokje) zullen ze ook wel apprecieren... ;-) vooral bij het vriezen

Reageer op dit bericht
 
 Re: nestjes of geen nestjes?
Auteur: C@rl@ 
Datum:   19-12-2011 01:30

Piet, ik heb zelf een kat. De vogels wennen er ook aan. Het is weleens gebeurt (vooral in het begin van mijn Zebracarriere) dat de kat zomaar ineens tot op de helft van het gaas sprong. Vogels schrokken zich te pletter, kat snapte niet waarom hij niet bij ze kon (letterlijk en figuurlijk "de kat op het spek binden") . Uiteindelijk weten mijn Zebra's dat katten hen niet echt deren (en de katten uit de buurt worden weggejaagd door mijn eigen kat of hond) niets zo effectief tegen katten bij je voliere als zelf een kat rond hebben lopen, die gewend is aan het feit dat je vogels in een voliere houdt en er dus niet meer warm of koud van wordt ;) .

Reageer op dit bericht
 Forumlijst  |  Gegroepeerde weergave   Volgende vraag  |  Vorige vraag 


 Forumlijst  |  Nieuwe login aanmaken 
 Gebruikers Login
 Gebruikersnaam:
 Wachtwoord:
 Onthoud mijn login:
   
 wachtwoord vergeten?
Voer uw emailadres of gebruikersnaam hier in en een nieuw wachtwoord wordt verzonden aan het emailadres dat bij uw profiel hoort.
© Copyright 2001-2012 Zebravink.nl