home | zebravinken-forum | links | contact

Zebravinken in de winter
 Nieuw bericht  |  Naar begin  |  Ga naar vraag  |  Zoeken  |  Log in   Volgende vraag  |  Vorige vraag 
 hoeveel graden vorst
Auteur: syl 
Datum:   02-01-2009 11:03

tot hoeveel graden vorst kunnen zebravinken hebben,zonder bij te verwarmen?

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: Bas1986 
Datum:   02-01-2009 11:29

Dat ligt een beetje aan wat voor hok je hebt. Zitten ze uit de wind of zelfs met een binnenhok, dan kunnen ze heel wat hebben. Bij mij zitten ze buiten zonder binnenhok maar wel een aantal afgedekte zijden met plastic, zodat ze uit de wind kunnen. En zo laat ik ze heel de winter zitten. Zitten ze in de wind en regen, dan zou ik dat verhelpen. Maar als ze het tot nu toe redden, dan zal het wel goed zitten.

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: syl 
Datum:   02-01-2009 12:01ze zitten in een voliere van 2 diep,2.80 breed en 1.80 hoog. verder is het aan drie kanten dicht, en de voorkant heb ik afgedekt met doorzichtig tafelzeil, tot ong 0.75 meter van de grond.
ook hebben ze allemaal een nestje(tegen de achterwand) waar ze bijna allemaal met 2 in liggen. je voelt wel het verschil in of buiten de voliere.In de voliere is totaal geen wind. maar wel iedere dag een aantal keer water geven,en ijs weghalen.
dus wel vorst, maar geen wind.
ik vroeg het me af, omdat er vanaf zaterdag -10 wordt verspeld.

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: Bas1986 
Datum:   02-01-2009 12:13

Ik verwacht daar geen problemen. Ik kwam laatst bij een kweker, die had in dezelfde omstandigheden zelfs zijn gould amadines en andere tropen buiten zitten. Zoals jij het hebt, moet -10 geen probleem zijn. Kijk, een winter zonder dode vogels zal weinig voorkomen vrees ik, maar aan 3 kanten dicht, is meer dan genoeg.

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: syl 
Datum:   02-01-2009 12:26

ja, er zal er best wel eentje doodgaan, je hebt altijd wat zwakkere erbij. ik heb er een, die moet echt vit. in het water. als ze 2 dagen geen vit. krijgt, zit ze op de grond, en vliegt haast niet meer.heel raar.
maarja... ik wacht maar af, meer kan ik er volgens mij ook niet aan doen, ze hebben een heel mooi nachthok,(1bij1bij 1.80hoog) maar kunnen er niet in slapen, omdat een stelletje denkt dat het hele nachthok hun nest is. hahaha. dus verwarming erin heeft niet veel zin...
bedankt bas.

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: syl 
Datum:   05-01-2009 22:46

we hebben de voliere toch maar een soort van ingepakt met een vliesdeken (plantenbescherming).
voorlopig maar overdag eraf en 's nachts eromheen...geen idee of het helpt,maar voelt in ieder gevall voor mezelf een stuk beter.

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: Bas1986 
Datum:   06-01-2009 00:02

Ik heb vandaag ook uit nood nog een stuk zeil gespannen. Het is de komende 2 a 3 nachten afwachten en duimen vrees ik. En goed naar je vogels kijken overdag. Zit er 1 ziek en te hijgen, vang hem er dan uit als je de mogelijkheid hebt om de vogel binnen te huisvesten. Maarja dan zit je er binnen mee te kijken, want ik weet niet of ie dan nog terug kan na 3 dagen. Ik weet ok niet wat ik er mee aan moet, ik ga morgen (en de komende ochtenden) maar met spanning kijken of er niks op de grond ligt.

Dat het maar snel warmer (of beter, minder koud) zal worden!

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: syl 
Datum:   06-01-2009 11:05

daar ben ik ook bang voor, dat de vogel dan niet meer naar buiten kan.ik loop ook voorzichtig in de voliere, en 's morgens met vers water geven tel ik ze. ben ik wel even mee bezig, want ze blijven niet alle 18 op dezelfde plek zitten. hahaha.
nou ja, vandaag kunnen ze zich lekker een beetje warmen, want de zon schijnt al volop.
we hopen er maar het beste van....

van mij mag het lente worden hoor. beter voor de vogels,eenden enz, maar vooral voor mij..

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: C@rl@ 
Datum:   06-01-2009 11:24

Ik heb al sinds de inval van de kou de enige nog open kant ook s'nachts bespannen met doorzichtig plastic. Overdag doe ik dat open.

Ik heb wel direkt na kerst een staafverwarming voor in het water gekocht. Die fles heb ik in het nachthok gehangen en wonderlijk genoeg geeft die wat warmte af. De vogels hadden nl erge dorst en het water is gewoon na een uur alweer aan het bevriezen. Met die verwarming blijft het tot nu toe bij mij vloeibaar en het grote voordeel is dat de temperatuur in het nachthok nu hoger is dan in de voliere.

Een vogel binnen halen en vervolgens na een dag weer naar buiten zou ik echt niet doen. Ik weet van konijnen dat die (als ze buiten zitten) met dit weer echt niet naar binnen mogen, omdat je ze dan binnen moet houden tot de Lente. Het verschil in temperatuur overleven ze niet. Logisch ook, als je nagaat dat het s'nachts wel -10 kan worden en het binnen gemiddelt +20 is. Dat is een verschil van 30 graden. Dus als je een vogel binnen moet halen, dan zou ik hem binnen houden tot er geen vorst meer kan komen.

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: chester 
Datum:   06-01-2009 17:35

hoi,

vannacht was het hier -12 en mijn zebravinken zitten in een onverwarmde schuur en het gaat ze nog steeds goed af!
Alleen moet een paar x per dag opnieuw water geven want dat bevriest nu erg snel;-)
Weet nu dat ze een hoop kunnen hebben, als ze maar uit de wind zitten.

Ondanks dat de poppen en mannen gescheiden zitten, leggen de poppen zelfs bij deze temperatuur nog eieren..........

grtz

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: syl 
Datum:   06-01-2009 20:47

@ carla,

ik neem aan dat jou vogels 's nachts het binnenhok ingaan? die van mij weigeren dat te doen.
laten we maar hopen dat alles goed gaat hè, zodat niemand zijn vogel(tjes) binnen hoeft te halen. kan anders een drukke boel worden binnen. stel dat ze allemaal last van de kou hebben, moet ik er 18 in de binnenvoliere van 90lang bij 60 breed bij 150 hoog stoppen.pfff lijkt me niet zo'n goed idee.

@chester,
ik moet ook een aantal keren per dag vers water geven.
ja ik heb nu ook in de gaten dat ze best veel kunnen hebben, maar ik vind het zo zielig voor ze in die kou. niet te geloven hè die vinkies, eieren leggen met dit weer..en dat terwijl ze gescheiden zitten....zeker nog niet zo lang, of leggen ze ook zonder man eieren?

ik kijk ook iedere dag even of ze eitjes hebben, maar de laatste 2 weken even niet. gelukkig.

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: Bas1986 
Datum:   06-01-2009 21:03

Voor het water hebben ze van die verwarmingselementen, waar carla het ook over heeft. Dan hoef je niks meer te verversen, kost 8 euro ofzo dacht ik.

Vogels binnen halen hoeft na vannacht niet meer denk ik. Dan worden de nachten zachter (-10, noem het maar zachter :D) maar daar kunnen ze dan ook wel tegen, aangezien ze het gister en vannacht kouder krijgen. Al heb je wel kans dat de langdurige kou ze parten gaat spelen. Dus houd ze wel goed in de gaten, of ze er zwak/ziek uit gaan zien. Dan kun je er altijd die ene (of iets meer) eruit vangen. Dan is het niet nodig om ze er alle 18 uit te vangen. Ik heb er van de 60 gisteren 1 uit moeten vangen. Dus dat valt nog mee. Dat was trouwens nog een kanarie ook, de 20 zebravinken doen het uitstekend. En ik heb geen nachthok, gewoon een open voliere afgedekt met bubbeltjes platic, zodat ze uit de wind zitten.

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: Houkje 
Datum:   07-01-2009 21:55

De onze zitten binnen in een voliere.
Mijn man heeft de deuren zo dicht gemaakt dat het niet tocht.
Trouwens we hebben in de kou jongen gekregen, wat niet in de planning lag.
Na dit nest, gaat het nesthokje weg.
Maar we hebben een kacheltje in de schuur staan om het boven nul te houden, en dat is heel goed gelukt.
We hebben 3 jongen , en ze leven allemaal nog.

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: chester 
Datum:   10-01-2009 13:55

@syl,

Ik heb de mannen en poppen gescheiden!(sinds november)
maar ze blijven eieren leggen, heb er niet weer 3 uitgehaald!

Ivm de kou heb ik de nestkastjes weer even ingehangen, kunnen ze lekker tegen elkaar aan gaan zitten 's nachts;-)
Bij mij maakt het niet uit of er een nestkastje in hangt of niet ze blijven eieren leggen, ik geef eivoer nog maar zeer beperkt tot 1x per week en trostgierst verstrek ik helemal niet de laatste weken.

@Bas
Hoest? lang geleden;-)
Maar heb jij nog een tip om te voorkomen dat er eieren komen want over een maand moeten de poppen wel in goede conditie zijn voor het broedseizoen maar opdeze manier schiet het natuurlijk niet op!

grtzz

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: Bas1986 
Datum:   10-01-2009 14:15

Alles goed hier hoor chester ;). Vakantie/tentamenperiode :d dus lekker rustig aan. Hoest met jou ;).

Ik heb eigenlijk geen tips. Badderen, eivoer, groenvoer enz kan broedstemming bevorderen, maar dat krijgen ze bij jou niet. Waar leggen ze de eieren in als de nestkastjes er niet in hangen? Vallen ze dan op de grond, of leggen ze ze dan in de voerbakjes enz?

Maar er zullen ook geen problemen komen met de broed denk ik. Dan krijgen ze weer volop te eten en als ze voldoende kalk opnemen, dan moet dat wel goed komen. Het zijn taaie vogeltjes, het is niet ideaal natuurlijk, dat ze nog steeds eieren leggen, maar ik denk dat dat wel goed gaat komen bij het broedseizoen.

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: chester 
Datum:   12-01-2009 10:17

ja alles goed hoor;-)

Ben blij als die kou voorbij is hoor, want je kan nu zo weinig met de vinkjes;-)

Maar als er geen nestkastje hangen dan leggen ze de eitjes gewoon op de grond, maar goed kan er gewoon niks meer aan doen en laat de dames maar rustig hun gang gaan;-)

grtzzzz

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: markenjetje 
Datum:   01-02-2009 11:45

Hee Bas,
Nou de vinkjes van ons, gaan in de winter, dus bij vorst gewoon door met broeden. We hebben er alweer vijf jongen bij. En de moeder is zelfs nog een van de popjes die we bij jou vandaan hebben. Ondanks alle maatregelen, kunnen ze het toch niet laten, vanochtend is er ook weer eentje uitgevlogen.
De vinkjes zijn duidelijk van slag. Maar tot nu toe doen ze het dus prima in de winter!
Groeten,

Mark en Jetje

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: Bas1986 
Datum:   01-02-2009 12:03

Hey

Hadden jullie ook een binnenhok? 5 jongen is wel erg leuk in deze tijd! Ik krijg zelf ook weer zin om de nestkastjes erin te hangen als ik dat zo hoor haha. En de vinkjes die van mij af komen doen het goed dus :D, nou dat hoor ik graag! En 1tje heeft zelfs al een vent gevonden ;).

Succes!

groeten

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: C@rl@ 
Datum:   08-02-2009 12:46

@ Syl,

bij mij slapen ze ook niet in het nachthok. Maar ik heb alleen nog maar mannen, dus heb tegen de dichte wand allemaal nestjes opgehangen en daar zitten ze dan wel met 2 of meer tegelijk in.

Ze hebben het allemaal overleefd, maar ik merkte wel dat ze er best moeite mee hadden. Ze waren traag, zaten vaak "bollig" en maakten niet echt de indruk dat ze gelukkig waren ;)

De oplossing voor het drinkwater met vit. was simpel; door de flesverwarming, bleef het kleine bakje drinkwater met vit. erin ook ontdooit in het nachthok.

Ik gaf ze in die koude periode ook onbeperkt krachtvoer en trosgierst. De verbranding in die kleine lijfjes moet dan op topsnelheid werken, dus zullen ze er echt niet vet van worden.

T' was trouwens wel heel sneu; 2 weken geleden was er ongezien 1 uit de voliere gevlogen. Hij bleef bij de voliere in de buurt, dus heb ik het nachthok open gedaan zodat'ie erin kon. Maar omdat'ie bij de grote deur eruit was gevlogen, wilde hij er daar ook weer in. Ik kon die echter niet open zetten, want dan zouden de anderen ook wegvliegen.

Toen hij op de voliere zat, werd'ie ineens door mussen belaagd, die joegen hem weg. Ik heb toen een kooitje op de voliere gezet met eten erin. Het was hardstikke koud, dus ik vreesde het ergste. De volgende dag kwam ik uit mijn werk en toen ik boven op de overloop kwam, lag'ie daar dood. Door m'n kat gevangen........ Ik baalde er zo van. Hij is dus ws de nacht en volgende dag steeds in de buurt geweest, maar omdat ik aan het werk was, kon ik hem niet vangen :(

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: Esther1973 
Datum:   19-01-2011 11:29

Hoi

Misschien kunt U mij een tip geven
Ik heb een popje wat in het binnenhok als een gek zit te broeden, soms afgewisselt door de man. Er liggen 6 eitjes in. Maar voor mij gevoel voelen de eitjes koud??
Ze zitten in een onverwarmd binnenhok
Hoe kom ik erachter als ze nu zit te broeden op koude eitjes
Of is warm niet hand warm voor ons als mens??
Hoop dat U mij verder kunt helpen

Gr Esther

EvdE

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: thedries 
Datum:   02-02-2011 08:21

kunnen japanse meeuwtjes tegen de vorst

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: Janno 
Datum:   02-02-2011 14:56

ja

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: thedries 
Datum:   08-02-2011 20:22

heb jij er ook?want ik moet het echt zeker weten!

:-)

Reageer op dit bericht
 
 Re: hoeveel graden vorst
Auteur: Janno 
Datum:   09-02-2011 08:11

nee ik heb ze niet, gewoon googlen en dat weet je het ;)
groet janno

Reageer op dit bericht
 Forumlijst  |  Gegroepeerde weergave   Volgende vraag  |  Vorige vraag 


 Forumlijst  |  Nieuwe login aanmaken 
 Gebruikers Login
 Gebruikersnaam:
 Wachtwoord:
 Onthoud mijn login:
   
 wachtwoord vergeten?
Voer uw emailadres of gebruikersnaam hier in en een nieuw wachtwoord wordt verzonden aan het emailadres dat bij uw profiel hoort.
© Copyright 2001-2012 Zebravink.nl